fotó: Alexandros Michailidis / shutterstock.com

Varga Judit igazságügyminiszter a nyilvánosságra került hangfelvételen elmondta, hogy tudomása volt arról, hogy lehallgatják a Schadl-ügy terheltjeit a fogvatartásuk alatt. Utalt arra is, hogy tudott arról, hogy Rogán Antal minisztériumának volt egy példánya az ügyészségi iratokból. Ezek közvetlen bizonyítékok, ellentétben a többi állításával, amelyek közvetettek.

Az államigazgatási és kormányzati szerveknek semmi kapcsolata nem lehet a független igazságszolgáltatással. Az igazságszolgáltatás függetlenséget a bíróság, az ügyészség és az ügyvédség hármasa biztosítja. Az ügyészség szerepe azért kiemelt [nem erodálva ezzel a bíróság és az ügyvédség függetlenségét], mert ő képviseli az állam büntetőhatalmát, magyarul azt, hogy ki ellen lép fel az állam vádhatósága.

Merénylet, ha a kormányzat bármilyen módon kontrollálja az igazságszolgáltatás mechanizmusának működését, a keletkezett adatokat, információkat. Nem kell hozzá konkrét befolyásolás sem, már önmagában a megszerzett adatok használata lehetőséget nyújthat arra, hogy bárki érdekében, vagy bárki ellen hatással legyenek egy nyomozásra. Ezzel el lehet lehetetleníteni a büntetőeljárásokat, kivonni belőlük a tényleges elkövetőket vagy illegálisan más célból felhasználni az adatokat.

Az igazságügyminiszter, és úgy hangzik, más kormányzati szereplők is, olyan információk birtokában voltak, amelyekhez nem juthattak volna hozzá, mivel a nyomozás iratai, különösen a leplezett eszközökkel kapcsolatos iratok nem nyilvánosak, a nyomozati szakaszban a nyomozás érdekeinek jelentős sérelme nélkül nem adhatók át a büntetőeljárási törvény által szabályozott kereteken kívül senkinek, aki az ügyben kívülálló.

Példaként említem, hogy a büntetőeljárásban keletkezett minősített iratokat a nyomozati szakban a védők is csak úgy tekinthetik meg, hogy arról képzést kapnak, nyilatkozatot tesznek, és jegyzetet, fényképet, másolatot nem készíthetnek róluk. A kormányzat képviselői nem felettes szervei az ügyészségnek, semmilyen eljárási pozícióban nem lehetnek egy büntetőeljárásban, semmilyen módon nem kerülhetnek vele kapcsolatba.

Az az állítás pedig, hogy a kormányzat részéről valaki „átmenjen” az ügyészségre és megnézze, hogy még „mi van”, azon túlmenően, amit már tudtak, egyenesen az igazságszolgáltatás katasztrófája. Ilyen jellegű kormányzati beavatkozásra, amit maga az igazságügyminiszter árult el, nem volt példa. Ezáltal a nyomozás érdekei, végső soron a büntetőigény érvényesítése sérülhet vagy lehetetlenülhet el, mivel a büntetőeljárásban az igazság érvényesülésének biztosítása közérdek.


3 hónapja
#komment #vargajudit #lehallgatás #schadlgyörgy #völnerpál