Völner Pál
Völner Pál - Fotó: Kovács Tamás / MTI

A tanúk kihallgatásával folytatódik a Schadl–Völner korrupciós büntetőper. Horváth Lóránt ügyvéd, az Ügyvédkör elnöke szerint Magyar Péter hangfelvétele nem oszt, nem szoroz, a Völner felmentésével kapcsolatos találgatások pedig nem alaptalanok.

Mi történt? Zajlik a Schadl–Völner korrupciós büntetőper, két napon keresztül hallgatják ki a tanúkat a bizonyítási eljárás keretében a Fővárosi Törvényszéken. A Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője által nyilvánosságra hozott hangfelvétel miatt magas rangú vezetők kerülhetnek szembe a törvénnyel. Az index Horváth Lóránt ügyvéd, az Ügyvédkör elnöke véleményét kérdezte.

Milyen hatás lehet a hangfelvételnek az ügyre? Horváth Lóránt szerint a jelen eljárást nem fogja befolyásolni, mert egyelőre a vád adott. A vádirat akkor változhat, ha a hangfelvétellel kapcsolatban nyomozást rendelnek el, és az ügyek egyesítésével a Magyar Péter-ügy becsatlakozna a jelenlegi eljárásba. Jelen pillanatban azonban ez semmilyen ráhatással nincsen az ügyre

Milyen büntetésre számíthat Völner Pál és Schadl György? Az ügyvéd szerint ami Völner Pált illeti, esetében közvetett bizonyítékok vannak. Nála az a kérdés, hogy az ügyészség kétséget kizáróan tudja-e pótolni a közvetlen bizonyítékokat.

„Völner Pálnak felmentésével kapcsolatos bizakodása nem alaptalan”

– hangsúlyozza az ügyvéd. Schadl Györgynél szerinte lényegesen kisebb lehet a büntetés, mint amire a közvélemény számít, akár bőven tíz év alatti.

Mi áll most az indítványban? A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy Schadlt tíz év Völnert nyolc év börtönbüntetésre és 200, valamint 25 millió forint pénzbüntetésre, emellett tíz év közügyektől való eltiltásra ítéljék.

Miről szól a Völner-Schadl ügy? A vádirat szerint Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke „korrupciós kapcsolatot alakított ki” a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. Völner Pálnak már 2021 novemberében jelezhették a Karmelitában, hogy nyomozás zajlik Schadl György ellen. Erre enged következtetni az is, hogy az államtitkár ezt követően megpróbálta megszakítani a kapcsolatot a végrehajtói kar vezetőjével.

Forrás: www.forbes.hu


3 hónapja
#media #völnerpál #schadlgyörgy #magyarpéter #vargajudit #rejtettfelvétel #korrupció #büntetőper #lapszemle